Blog > Komentarze do wpisu

Dieta dla zmagających się z nadciśnieniem

Autorem artykułu jest HealthyWay Poland

Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego.  Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Dzisiaj problemy z nadciśnieniem, to jedna z częstych chorób układu krwionośnego, a zarazem najczęstsza przyczyna rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. Uważa się, że co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie tętnicze. Nadciśnienie tętnicze powoduje u chorego wiele dolegliwości oraz ciężkie powikłania ze strony serca, nerek i ośrodkowego układu nerwowego. Leczenie znacznej większości chorych z nadciśnieniem tętni­czym polega na stosowaniu leków obniżających ciśnienie krwi oraz odpowiednim trybie życia, obejmującym zale­cenia dietetyczne.

Kluczem jest dieta i zdrowy styl życia

Szczególnie narażeni na choroby związane z nadciśnieniem tętniczym są ludzie starsi. Osoby te cierpią na zaburzenia smaku, powonienia, problem z trawieniem, utratą apetytu czy też kłopoty z uzębieniem, są to najczęstsze przyczyny ich złego sposobu odżywiania. Rzadko w ich jadłospisie pojawiają się świeże owoce i warzywa, tak potrzebne do obniżenia ciśnienia krwi oraz do wzmocnienia serca. Niekorzystne znaczenie w rozwoju nadciśnienia ma także nadmierna zawartość w jadłospisie soli kuchennej, masła, jaj, czerwonego mięsa i wędlin zawierających duże ilości cholesterolu. Przyzwyczajonym do białego pieczywa pszennego warto przypomnieć, że jest ono pozbawione składników odżywczych, zawiera znikome ilości błonnika i zakwasza organizm.

 

 

Dzienna dieta dla osób z nadciśnieniem

 

PRODUKT

ZALECANE NA 1 DZIEŃ

NIEZALECANE

 

 

ZBOŻA I PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE

-5-6 kromek pieczywa (razowe lub pełnoziarniste)

-4 łyżki płatków śniadaniowych lub gotowanych płatków owsianych

-4 łyżki kaszy, ryżu lub makaronu gotowanych w nieosolonej wodzie

 

*dostarczanie  witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę serca

-świeży chleb i bułki pszenne

-pieczywo cukiernicze: chałka, drożdżówka

-chipsy, chrupki, paluszki i inne słone przekąski

 

 

WARZYWA

-szklanka surowych warzyw

-szklanka gotowanych warzyw (w tym ziemniaki)

-3/4 szklanki soku pomidorowego

 

*źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten -przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu

-warzywa z puszki

-warzywa marynowane: grzybki, korniszony, papryka

-warzywa kwaszone: ogórki, kapusta

-warzywa kapustne

 

 

OWOCE

-½ szklanki owoców świeżych lub mrożonych

-1/2 szklanki owoców suszonych

-3/4 szklanki soku owocowego (z aronii, winogron, czarnej porzeczki lub pomarańczy)

 

 

*źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten -przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu

 

-owoce kandyzowane: ananas, papaja, jabłko, gruszka, śliwki, wiśnie, skórka pomarańczowa

-mieszanki keksowe

 

 

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

-2 szklanki chudego mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru

-1/4 kostki chudego twarogu

 

* źródło wapnia

-tłuste i półtłuste mleko, twarogi, ser fromage

-sery żółte, topione i pleśniowe

 

 

MIĘSO

DRÓB  RYBY

-180g drobiu (średnia pierś kurczaka) lub 180g ryb morskich (średni filet-śledź, dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra)

 

*źródło kwasów omega-3 , które zwiększają poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają krzepliwość krwi

-wędlina

-tłuste czerwone mięso: wieprzowina, wołowina, dziczyzna

-podroby

-konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone

 

 

ORZECHY I ZIARNA

-2 łyżki orzechów(włoskie, laskowe) lub 1 łyzka nasion (dynia, słonecznik);4-5 razy w tygodniu

 

*źródło witaminy E, która zapobiega chorobom układu krążenia

-solone orzechy

-orzechy w czekoladzie

 

 

 

PRZYPRAWY

-czosnek, cebula, sok z cytryny

-majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek, zioła prowansalskie

 

* obniżenie ciśnienia krwi, działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze (cebula i czosnek)

-ostre przyprawy: pieprz, papryka chilli,

\-musztarda, ocet, sosy sałatkowe, keczup

-kostki bulionowe, przyprawy typu jarzynka, sos sojowy (zawiera glutamin sodu, tak samo szkodliwy jak sól)

 

 

 

TŁUSZCZE

-2 łyżki margaryny miękkiej

-1 łyżka majonezu light lub 1 łyżka oliwy albo oleju roślinnego (rzepakowego, sojowego, lnianego, słonecznikowego, z kiełków pszenicy)

 

*ułatwienie przyswajania witaminy E oraz beta-karotenu

-masło, śmietana, smalec, słonina

-margaryna twarda (w kostce)

-majonez tradycyjny

 

 

 

NAPOJE

-4 szklanki napojów (niegazowana woda mineralna, herbata owocowa, czarna i zielona)

-lampka czerwonego wytrawnego wina ( raz w tygodniu)

-dostarczać 1,5litra płynów dziennie

 

-mocna kawa

-gazowana woda mineralna

-słodkie napoje gazowane

-alkohol wysokoprocentowy

 

 

 

SŁODYCZE

-1 łyżka cukru ( miodu, dżemu niskosłodzonego, powideł) lub 2 kostki gorzkiej czekolady lub 4 landrynki (4-5 razy w tygodniu)

-lody

-cukier

-batony czekoladowe

-chałwa

 

Aby uczynić organizm zdrowym i czystym powinno się ograniczyć palenie, unikać nadmiernego spożywania leków, nie nadużywać alkoholu, spożywać organiczną żywność, regularnie ćwiczyć i unikać stresów. Właściwym i świadomym uzupełnieniem kuracji detoksowej jest stosowanie produktów do wewnętrznej odnowy organizmu pochodzących z organicznej serii HealthyWay OCZYSZCZENIE, która przyspieszy eliminację toksyn z Twojego organizmu.  Z nadciśnieniem należy walczyć poprzez wejście na zdrową drogę życia.

Na zdrowie!

HealthyWay Team

www.healthyway.com.pl

 

---

HealthyWay Poland
www.healthyway.com.pl
zamowienia@healthyway.com.pl

Organiczne, naturalne, ziołowe suplementy farmaceutyczne i kosmetyki z USA.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

wtorek, 08 grudnia 2009, mateusz12240e

Polecane wpisy

  • Zmierzając ku wiosennej metamorfozie

    Ile razy dokonywałaś w swoim życiu prawdziwej rewolucji? Mówiłaś sobie, że od tej pory wszystko się zmieni, że Twój styl życia będzie zdrowszy i lepszy, a Twoja

  • Ćwiczenia a dieta Dukana

    Każdemu wiadomo ze ćwicząc spalamy kalorie, oczywiście ma to również zastosowanie w diecie Dukana. Ćwiczenia maja zbawienny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie

  • 100 kalorii mniej w każdym daniu

    Zasada jest prosta im mniej kalorii tym mniej kilogramów. Ale głodzenie się i odmawianie sobie ulubionych przekąsek doprowadzi tylko do tego że bedziesz chodził

Komentarze
Gość: Jan, *.warszawa.vectranet.pl
2010/09/29 20:00:30
Test
-
Gość: Kasia30, *.warszawa.vectranet.pl
2010/09/29 20:05:50
Ciekawe spostrzeżenia. U podłoża wielu problemów z układem krwionośnym leży nieprawidłowa dieta. Sama się z tym zmagałam, do czasu aż zaczęłam spożywać Flavon, który to jest koncentratem barwników ciemnych owoców jagodowych - zawiera więc ogromną ilość naturalnych antyoksydantów. Pozdrawiam i zachęcam do poznania się z Flavonem na www.flavonpolska.pl
-
annakasprzyk
2012/06/20 21:41:53
NADCIŚNIENIE, A OPTYMISTYCZNA ENERGIA DLA KOMÓREK NERWOWYCH NASZEGO MÓZGU. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA W XXI WIEKU/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

PRAWIDŁOWA, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU CHORÓB/OTYŁOŚCI, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość wszelkich tłuszczów, NISKICH węglowodanów, WYSOKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania wszelkich chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.305.
ENGLISH VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.